Home | terug | © geregistreerd
tanslation:

Lint van Ooij

Het idee voor dit project is ontstaan uit de wens om het Nederlandse landschap op een min of meer natuurlijke manier weer rijker aan planten te maken met als doel een aantrekkelijk, kleurrijk landschap vol vogels en vlinders. Gezocht is naar een medium om zaden op een artistieke wijze te kunnen verspreiden over het landschap. Bovendien is gestreefd naar een activiteit waaraan iedereen kan deelnemen.

'Bruidskamer van een Vlinder'

In de Telpost in Millingen wordt door beeldend kunstenaar Boudewijn Corstiaensen een kleine ' Bruidskamer van een Vlinder ' gerealiseerd. Deze zal bestaan uit een aantal opeengestapelde kistjes die elk afzonderlijk aan de binnenzijde bekleed zijn met diep blauw fluweel. Aan het blauwe fluweel komen de zaadjes van de Morgenster die elk voorzien zijn van een soort harig parapluutje speciaal vast te zitten. Door middel van deze parapluutjes vormen de zaadjes op deze manier een tijdelijke tussenstop in een kunstwerk 'Bruidskamer van een Vlinder'. In de vrije natuur worden deze zaadjes soms ook als tussenstop via de huid van paardenruggen of koeien meegenomen, om dan vervolgens door de wind de reis weer voort te zetten over de bloemrijke graslanden van het rivierenlandschap.

'Hemelbloem'
Het project 'Hemelbloem ' bestaat uit meerdere grote, kunstzinnig vormgegeven vliegers aan een lang vliegertouw. Alle 5 kleurige vliegers dragen de naam 'Origin'. Aan het vliegertouw wordt een systeem bevestigd waarmee bijzondere inheemse bloemenzaden die in het rivierenlandschap thuis horen naar boven kunnen worden getransporteerd. Vervolgens komen dan deze zaden hoog in de lucht vrij. Door de zaden in hogere luchtlagen te brengen en door termiek kunnen deze zaden grote afstanden afleggen voor ze weer op de aarde of in de rivier terecht komen.
De naam 'Origin' is een verwijzing naar het boek 'The Origin of Species' van Charles Darwin uit 1859. Charles Darwin, een Engelse natuurkundige, leefde van 1809 tot 1882 en is tot op heden de meest befaamde geleerde uit de geschiedenis van de biologie. Darwin maakte als jonge scheepsnatuurkundige met de H.M.S Beagle een vijf jaar durende zeilvaart mee, onder meer langs de eilanden van de Galapagos archipel. Tijdens deze reis rijpte bij hem, door zijn vele waarnemingen aan levende wezens en fossielen, de idee dat iedere soort zich uit een andere heeft ontwikkeld.

'Beeldend kunstenaar' Boudewijn Corstiaensen zie ook:
www.kunstinmillingen.nl & www.vlinderkas.com ook te zien op www.nijmegenonline.nl


persbericht

kunstproject ‘Lint van Ooij’ 2011

Geachte dames en heren,
Hierbij maak ik kenbaar dat het kunstproject ‘Lint van Ooij’ in maart 2011 zal verschijnen. Dit kunstproject ‘fiets & wandelroute’ is mede mogelijk gemaakt door subsidie van Cultuurfonds ‘ Anjer fonds Gelderland ‘ en door stichting Naturama. Er zijn een beperkt aantal van 200 stuks op dvd film verschenen & een gedrukte route- kaart waarop 8 stilte plekken in de route worden aangegeven.
Presentatie tijdens Floriade 2012 kunstproject ‘Hemelbloem’ & ‘ Lint van ‘Ooij ’

Met vriendelijke groet,
Boudewijn Corstiaensen
Beeldend kunstenaar Stichting Naturama

Recreatiekaart Park Lingezegen