Home | terug | © geregistreerd
tanslation:

Kunstproject Prinses Atalanta

Inspiratie
In veel culturen is de invloed van de Vlinder niet beperkt tot het aardse bestaan. Bij de oude Grieken bijvoorbeeld staat het woord 'Psyche' zowel voor vlinder als ziel.
De op deze mythe geinspireeerde installatie kan worden gezien als een tijdelijke halteplaats van het opnieuw ontstaan van de mythe van de Vlinder 'Vanessa Atalanta'.

Installatie
De installatie bestaat uit 'Vlindervleugels' van hand-geschept papier met zaden van de Oosterse morgenster, hangend aan een speciaal gevormde kapstok.

Elk Morgensterzaadje is voorzien van een door de natuur gevormd parapluutje, waarmee de zaden grote afstanden kunnen afleggen, gedragen door de wind.
Uit deze 'Vlindervleugels' zullen de Morgensterzaadjes die in het voorjaar 2007 uiteindelijk weer zullen bloeien, de Griekse mythologie levend houden.

Mythe
Een koning van het eiland Scyrus voor de Griekse kust, zo wil de mythe, had een beeldschone dochter; Atalanta. Diep zwart was haar haar, helder rood haar wangen, hemels-blauw haar mooie ogen. Ze was bekend om haar enorme vlugheid. Geen van de jongens of meisjes uit haar vaders rijk had het ooit van haar gewonnen in hardlopen en verspringen.

Prinses Atalanta
De prinses wilde zo vrij zijn als een Vlinder, zo gaat de mythe verder, dat zij niet wilde voldoen aan afspraken die aan haar werden opgelegd. Als straf veranderde zij in een onoogelijke zwart gedoornde rups.
En om te maken dat niemand haar zou aanraken moest zij leven op de verwerpelijke brandnetel.

De kus
Uiteindelijk verscheen zij als Vlinder op de mond van haar aanbidder die zelf ook, zo luidt de mythe, weer een Vlinder was geworden. Het was alsof die hem wilde kussen en vloog dan plotseling weg, naar de betoverend mooie bloem van de 'Morgenster'.
De Morgenster sluit haar bloemblaadjes rond het middag-uur. In liefde en vrijheid zochten zij elkaar, wachtend op dat bijzondere moment van het weer opengaan van deze bloem.

Waar en wanneer
Deze nieuwe installatie van beeldend kunstenaar Boudewijn Corstiaensen is vanaf 15 augustus 2006 te zien in het nieuwe Nijmeegse stadspark Groene Perron en wel in de ochtenduren.