Home | terug | © geregistreerd
tanslation:

Marikenboom Nijmegen

Lees hier het verslag in weekkrant De Brug Nijmegen

Persbericht

'Marikenboom ‘ straks  herboren in de hortus van het Universiteitsmuseum te Utrecht.'

In de maand juli was ik voor wetenschappelijk natuurstudie in het Universiteitsmuseum in de Oude Hortus in Utrecht. Daar trof ik bij toeval mevrouw Annemiek de Jong, conservator universiteitsgeschiedenis. Ik sprak met haar tijdens de koffie over de historische oude Lindeboom ‘Marikenboom’ in Nijmegen. Zij liet me meteen enthousiast weten dat de Hortus van Utrecht belangstelling heeft in de zaden van de ‘Marikenboom’ van Nijmegen. De Hortus wil deze zaden gaan opkweken en uit een van deze zaden weer een gezonden jonge ‘Marikenboom’ te voorschijn toveren. Er kunnen er minstens twee groot gebracht worden daar, waarvan er een in de botanische tuin van Utrecht mag  blijven, als dankbetoon voor hun zorg en hun medewerking.
Tevens is de ‘Marikenboom’ van Nijmegen ook een leuke publiekstrekker voor de tuin van de Hortus in Utrecht. Wat betreft de stad Nijmegen blijft er een stukje geschiedenis van Nijmegen via de ‘Marikenboom’ in de oude Hortus in Utrecht bewaard.

In de Hortus in Utrecht is  al enkele jaren ervaring opgedaan met deze opzet, om vanuit een kweek uit een Lindeboomzaadje van een andere oude historische lindeboom, en wel die van ’Carolus Linnaeus’, een jonge boom te laten opgroeien.

Toen het bovenstaande nieuws bekend werd gemaakt reageerde docent Roel Jansen van Helicon M.B.O. opleidingen Nijmegen met de wens om ook enkele zaadjes van de boom door leerlingen te laten opkweken tijdens hun studie. Ook de Nijmeegse bioloog Cyril Liebrand van het ecologisch adviesbureau EurECO werkt mee aan het project en gaat ook enkele zaadjes van de boom thuis opkweken.

Het zou heel erg mooi zijn als het toch zal gaan lukken deze historische boom weer tot nieuw leven te brengen. Er is wel een beetje haast bij omdat de zaadjes van de stervende ‘Marikenboom’, volgens de conservator van het museum, juist nu snel kiemrijp worden. De afgelopen dagen heb ik al vele, afgevallen zaden verzameld en verstuurd naar de verschillende opkweekadressen. De eerste resultaten van de kweek zullen snel zichtbaar zijn en te zien zijn via foto’s op een van de websites van stichting Naturama.

Boudewijn Corstiaensen
Stichting Naturama
www.naturama.nl
www.vlinderkas.com
T.      024-3231718
E.      b.corstiaensen@planet.nl