Vlinderproject Sonsbeek 2008: Vlinderdroom 8
In ieder mens schuilt een vlinder
Tijdens de 10e Internationale beeldententoonstelling 'Grandeur' - Sonsbeek 2008 - worden alle Arnhemmers en bezoekers van de stad uitgenodigd om deel te nemen aan het Vlinderproject. Het Vlinderproject begint al in het voorjaar 2008 en loopt in de zomer parallel aan het officiële programma van 'Grandeur'. Waar 'Grandeur' beoogt "kunst te tonen met een menselijke maat ..." brengt het Vlinderproject die grootsheid terug tot 'het oog van de vlinder', die droomt mens te zijn, of omgekeerd.
Deelnemers aan het Vlinderproject gaan op zoek naar de trekvlinder Vanessa Atalanta, die vanaf de lente tot en met de late zomer in alle stadstuinen en parken te bewonderen is. Rond september en oktober vliegt deze grote Nederlandse trekvlinder weer terug naar Noord Afrika. Er wordt voor de zoektocht een speciale wandelroute uitgestippeld in de vorm van het getal 8 in het Sonsbeekpark. De route is te volgen via een kunstzinnig vormgegeven ansichtkaarten en op deze site waarop de Vanessa Atalanta staat afgebeeld. De route eindigt met een 'Vlinderdroom' in de bruidskamer van Hotel Molendal, dat uitkijkt op het Park Sonsbeek. Daar zijn speciale stoffen bedrukt voor het bruidsbed van een vlinder door Boudewijn Corstiaensen. Deze zijn in een speciale draagtas in een beperkte oplage gesigneerd te koop, bij Hotel Molendal Arnhem en CBKGelderland vanaf augustus.
Getal 8
De Vanessa Atalanta draagt aan de onderkant van haar vleugels een tekening die de vorm heeft van het getal 8. Dit getal is ook in de wandelroute opgenomen. Het is de bedoeling dat degene die deze vlinder plotseling in het Sonsbeekpark of elders in Arnhem ziet een gelukswens uitspreekt en de wereld instuurt. De Vanessa Atalanta zal die wens al fladderend verder over Arnhem uitdragen.
Zo wordt de Vanessa Atalanta, die te zien is in alle stadsparken en stadstuinen, de kleinste deelnemer en de grootste verwondering tijdens 'Grandeur'. Tijdens de processie van kunstwerken, bij de opening van 'Grandeur' in juni 2008, zal deze trekvlinder haar eigen vliegroute volgen vanuit de wegen van de natuur in de stad.
De Vlinderfilosoof
Chuang Chou was de meest originele onder de Tao-filosofen. Hij werd de vlinderfilosoof genoemd, niet zoals sommige mensen geloven, omdat zijn geest van het ene idee naar het andere fladderde, maar omdat hij placht te dromen dat hij een vlinder was. Als hij wakker werd, wist hij vaak niet goed of hij een vlinder was, die droomde dat hij een mens was, of een mens, die droomde dat hij een vlinder was. Lao Tzu, zijn leermeester was volgens de overlevering de geestelijke vader van de' Tao' (= Weg) zelf.
"Vroeger droomde ik, Chuang Chou, dat ik een vlinder was, die heen en weer fladderde en zich blij voelde. Ik wist niet dat het Chou was. Plotseling werd ik wakker en was ik weer mijzelf, de ware Chou. Ik wist niet of het eerst Chou was geweest die gedroomd had dat hij een vlinder was, of dat het nu een vlinder was die droomde dat hij Chou was."
Chou vroeg zijn leermeester Lao Tzu hoe het kwam dat hij bij het wakker worden het gevoel, gevlogen te hebben, in zijn schouders kon bemerken. Lao Tzu antwoordde:
"Vroeger was je een witte vlinder, die omdat hij deel uitmaakte van de kwintessens van bloemen en van het yin en het yang, onsterfelijk had moeten worden; maar op een kwade dag heb je perziken en bloemen gestolen uit de tuin van Wang Mu Niang en daarom ben je gereïncarneerd."
Chuang Tzu. 480 v. Chr.
Vrij vertaald
"Vannacht droomde ik dat ik een vlinder was of ben ik nou een vlinder die droomt dat zij een mens is."
Glinstering van vlindervleugels
Glinstering van vlindervleugels - jij draagt
Omhoog als een zeldzame schat,
De glanzende, koele douw van de ochtend,
Van de blozende dageraad tot het laatste vlammen der zon.
Frantisek Hrubû
Registratie
© Vlinderdroom, februari 2008.