Home | terug | © geregistreerd
translation:

Pers

De Vlinderkas De Vlinderkas De Vlinderkas

06 augustus 2009

Croonen Architecten ontwerpt Vlinderkas

Het in Nijmegen gevestigde Croonen Architecten heeft een vlinderkas ontworpen voor de Floriade 2012 in Venlo. De kas dient als paviljoen voor kunstenaar Boudewijn Corstiaensen.

De Vlinderkas wordt bekleed met zogenaamd ‘intelligent glas’; glas waarmee energie wordt opgewekt. Het glas weert niet alleen warmte en licht, maar kan ook warmte en elektriciteit genereren.

Het paviljoen komt te staan in het themagedeelte ‘Environment’, omdat het
dient als kweekvijver voor experimenten en nieuwe ontwikkelingen binnen verschillende disciplines. Na het evenement in Venlo wordt het bouwwerk ontmanteld en in een grotere versie opgebouwd in Park Lingezegen, tussen Nijmegen en Arnhem. Hierover is al overeenstemming bereikt met de gemeente Lingewaard, met de provincie Gelderland wordt nog overlegd. De Floriade is een ‘Wereldtuinbouwtentoonstelling’ en wordt sinds 1960 in de regel elke tien jaar in Nederland gehouden.

Bron: De Gelderlander, Floriade 2012 Beeldmateriaal: Croonen Architecten

De Gelderlander

Grote vlinderkas krijgt plek op evenement in 2011

De VlinderkasDe Nijmegenaar laat zich in zijn kunstuitingen inspireren door de natuur en met name de vlinders. "Ik heb een verzoek ingediend bij de Floriade om een vlinderkas te bouwen en daarin de relatie tussen natuur, cultuur en kunst te leggen", vertelt Corstiaensen. "En dat idee is gehonoreerd met een plek op de Floriade van 2012."

NIJMEGEN - Op de Floriade 2012 in Venlo komt een paviljoen te staan van de Nijmeegse kunstenaar Boudewijn Corstiaensen. Het paviljoen - een vlinderkas - is ontworpen door Croonen Architecten uit Nijmegen. Het idee is afkomstig van de Stichting Naturama van kunstenaar Corstiaensen. Na de Floriade krijgt het een plek in park Lingezegen tussen Arnhem en Nijmegen.

De Vlinderkas van Corstiaensen c.s. krijgt een belangrijke locatie toegewezen op de Floriade. Het komt te staan op het themagedeelte 'Environement'.

De vlinderkas moet namelijk een kweekvijver zijn voor nieuwe ontwikkelingen binnen verschillende disciplines. Het moet niet het zoveelste huis van de toekomst worden, vindt de stichting.

Maar meer een atelier waar geëxperimenteerd kan worden voor de toekomst. Met name wat betreft de ontwikkelingen van de bijvoorbeeld de huisvesting in relatie tot natuur en milieu. Zo wordt de Vlinderkas bekleed met zogeheten intelligent glas. Dat is glas waarmee energie kan worden opgewekt. Dit speciale glas weert niet alleen warmte en licht, maar is ook in staat om warmte en elektriciteit te genereren en het biedt uiteraard ook bescherming voor wat zich in de kas bevindt. Glas wordt gemaakt van gesmolten zand en kan bij verantwoord gebruik honderden jaren meegaan. Daarmee wordt ook voldaan aan het duurzaamheidsaspect. De kas moet een gecontroleerd binnen- en buitenmilieu krijgen. Dat betekent dat het er op afroep kan regenen, maar ook dat de belichting en verlichting de temperatuur aangepast kan worden. Het Floriade-paviljoen kan ook worden hergebruikt. Na afloop van het evenement in Venlo, wordt het ontmanteld en in een grotere versie opgebouwd in het Park Lingezegen tussen Nijmegen en Arnhem. Hierover is al overeenstemming bereikt met de gemeente Lingewaard. Er wordt nog overlegd met de provincie Gelderland. De organisatie van de Floriade heeft overigens alle provincies in Nederland aangeschreven om een project uit hun gebied te adopteren. Bijvoorbeeld een paviljoen te vernoemen naar de provincie. De Vlinderkas van de stichting Naturama vergt een investering van zo'n half miljoen euro. Hiervoor moeten nog geldschieters gevonden worden.

einde persbericht

De Gelderlander

Architectuur.nl

06 augustus 2009

Vlinderkas op Floriade

De Vlinderkas
Op de Floriade 2012 in Venlo komt een paviljoen te staan van de Nijmeegse kunstenaar Boudewijn Corstiaensen. Het paviljoen - een vlinderkas - is ontworpen door Croonen Architecten uit Nijmegen. De Nijmegenaar laat zich in zijn kunstuitingen inspireren door de natuur en met name de vlinders. "Ik heb een verzoek ingediend bij de Floriade om een vlinderkas te bouwen en daarin de relatie tussen natuur, cultuur en kunst te leggen", vertelt Corstiaensen. "

Atelier voor de toekomst De Vlinderkas van Corstiaensen c.s. krijgt een belangrijke locatie toegewezen op de Floriade. Het komt te staan op het themagedeelte 'Environement'. De vlinderkas moet namelijk een kweekvijver zijn voor nieuwe ontwikkelingen binnen verschillende disciplines. Het moet niet het zoveelste huis van de toekomst worden, vindt de stichting. Maar meer een atelier waar geëxperimenteerd kan worden voor de toekomst.

Met name wat betreft de ontwikkelingen van de bijvoorbeeld de huisvesting in relatie tot natuur en milieu. Zo wordt de Vlinderkas bekleed met zogeheten intelligent glas. Dat is glas waarmee energie kan worden opgewekt. Dit speciale glas weert niet alleen warmte en licht, maar is ook in staat om warmte en elektriciteit te genereren en het biedt uiteraard ook bescherming voor wat zich in de kas bevindt. Glas wordt gemaakt van gesmolten zand en kan bij verantwoord gebruik honderden jaren meegaan. Daarmee wordt ook voldaan aan het duurzaamheidsaspect. De kas moet een gecontroleerd binnen- en buitenmilieu krijgen. Dat betekent dat het er op afroep kan regenen, maar ook dat de belichting en verlichting de temperatuur aangepast kan worden. Na afloop van het evenement in Venlo, wordt het ontmanteld en in een grotere versie opgebouwd in het Park Lingezegen tussen Nijmegen en Arnhem. Hierover is al overeenstemming bereikt met de gemeente Lingewaard. Er wordt nog overlegd met de provincie Gelderland. De organisatie van de Floriade heeft overigens alle provincies in Nederland aangeschreven om een project uit hun gebied te adopteren.

Bron: De Gelderlander